T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / SUSURLUK - Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı

YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

 

Mevcut Durum ve Gelecek: Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

Ülkemizde yiyecek içecek hizmetleri alanında kamu ve özel sektörde çalışanlara yemek servisleri yapılan mutfakların yanı sıra çeşitli fabrikalar, iş yerleri, restoranlar, oteller, barlar, fast food tüketimi yapılan yerler vb. bunların içinde yer alır.  Yiyecek içecek hizmetleri hızlı bir gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı haline gelmiştir.

Alanın kapsadığı meslekler:

  • Aşçı         
  • Pastacı
  • Servis elemanı (Garson)
  • Barmen/Barmait

Bu meslek elemanlarının dışında sos aşçısı, sıcak yemek aşçısı, soğuk yemek aşçısı, kahvaltı aşçısı, baklavacı, börekçi, pizzacı, muhallebici, yufkacı, hamurkar kasap, barlar şefi, bar kaptanı, şarap servis elemanı, kahveci güzeli, komi, bulaşıkçı gibi meslekler bulunmaktadır.

İş Bulma İmkanları: Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, pastanelerde, özel ve kamu kuruluşlarının mutfaklarında, kafeterya, bar ve restoranlarda, yemek fabrikalarında, eğlence yerlerinde, unlu mamül üreten fırınlarda, ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde çalışabilirler.

Eğitim ve Kariyer İmkanları: Mesleki eğitimi 2006-2007 eğitim-öğretim yılından itibaren meslek liselerinin yiyecek ve içecek alanlarında diploma programında verilecektir. Mezun olan öğrenciler ÖSS’ de başarılı oldukları takdirde sınavsız okuyabilecekleri meslek yüksek okullarının bölümleri:

Aşçılık, El endüstrisi, Süt ve süt ürünleri, gıda teknolojisi, turizm otelcilik vb..

Bu alanla ilgili ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavından sonra okuyabilecekleri lisans bölümleri;Aşçılık, hazır yemek ve aşçılık, endüstriyel tavukçuluk, et endüstrisi vb.

Bu alanda okuyabilecekleri 4 yıllık fakülteler:Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği, Otelcilik ve turizm öğretmenliği, Konaklama işletmeciliği öğretmenliği vb.

 

Gıda Gıda Gıda Gıda

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.12.2012 - Güncelleme: 04.01.2018 10:18 - Görüntülenme: 931
  Beğen | 3  kişi beğendi